Sjörået

Just nu sitter jag och gör research för kommande målningar i serien Skogsväsen. Jag har fastnat för ett väsen som kallas Sjörået.

Ett rå, som sjörået, styrde över en viss domän – som här öppna vatten eller en större sjö. Hon visade sig nästan enbart för ensamma män som vistades i sjöns närhet. Hon brukade sitta och kamma sitt vackra hår. Ett enkelt sätt att skrämma bort henne var att visa ett metallföremål. Ett knep var att kasta en fiskekniv framför hennes fötter. Om sjörået syntes hänga tvätt ansågs det förebåda oväder.

Sjörået höll sig ibland med kreatur som kallades sjönöt eller sjökreatur. Dessa kunde vara brokiga kor som betade i strandkanten.  Det kunde även förekomma att hon höll sig med abborrar eller gäddor. Den som fångade en riktigt stor gädda borde därför se upp så att det inte var sjöråets skällko som fångats. Det förekom även en offertradition till sjörået, den som offrade mat till sjörået fick god fiskelycka.

En sägen om sjörået handlar om en fiskare som ger en vante (eller strumpa) till sjörået. Som tack för vanten fick fiskaren god fiskelycka varnades av henne vid annalkande storm. Berättelsen återges av Olaus Magnus i Historia om de nordiska folken.

Nu återstår bara att få ihop ett intressant motiv!

Sandra

 

Bilden är hämtad från Från hjärtat av Bergslagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.