Men varför klottrar du så när du KAN måla på riktigt? – ett litet konstnärligt manifest

Nu till en fråga, som jag fått några gånger. Varför klottrar du så mycket när du faktiskt KAN måla på riktigt? Här kommer ett försök till kortfattat svar. Först till den historiska bakgrunden, här väldigt kort och komprimerad. Konst har skapats för och av män genom i stort sätt hela den västerländska konsthistorien. Det är först för några årtionden sedan som allvarlig kritik började dyka upp mot denna mansdominans inom konstvärlden (alltså allt som har med konst att göra i stort sätt). Det är alltså den manliga eliten som kungar, aristokrater, konstsamlare och konstnärer som hade tillgång till konst och bestämde hur den skulle se ut. Ur detta skapades en syn på konst ur deras smala synvinkel. Skönhet, eller ”bra konst” kanske man kan säga, diktaterades så att säga av dessa rika vita män. Skönheten ansågs ofta vara den oskuldsfulla (men ändå eroticerade) nakna vita kvinnan, manligt mod, rikedom, genialitet och makt (social som ekonomisk). Idag ser samhället lite annorlunda ut – som tur är. Kvinnor och andra eliminerade grupper har idag fått en lite större makt att säga vad de tycker är ”bra konst” eller inte. Även om det ännu är mycket kvar att förbättra, det vet vi alla. De mossiga patriarkala idealen är i min mening dags att kasta i soptunnan. Jag som kvinna, och dessutom med en funktionsnedsättning (big no-no!) kan faktiskt avgöra vad jag tycker om eller inte. Jag behöver inte följa den manliga elitens regler och vridna ideal för att veta vad jag själv vill. Jag kan skapa egen konst och jag kan köpa den. Jag bestämmer själv vad jag vill ha på väggen eller inte.

Nu när historielektionen är över, går jag över till mitt så kallade klottrande istället för målande. Kvinnor var enligt normen sköra, irrationella och oskyldiga varelser som inte visste sitt eget bästa. Så klart var det männens uppgift att styra dessa veka varelser. De tyckte att de helst skulle måla något oskyldigt som blomstilleben eller vacker natur för att inte bli förvirrade (hysteriska). Dessa gamla skruttiga idéer lever kvar som ett spöke genom tradition. Ja, jag målar också natur, men inte för att någon säger att jag ska det, utan för att jag kan förklara mina känslor genom landskap. Naturen är för mig stark, rå och obarmhärtig. Naturen bryr sig inte om oss människor. Den inkluderar oss inte alls. Vi ockuperar den. Naturen är inte alls något som gamla stofiler skulle kalla orörd, oskuldsfull, vän eller försiktig. No way!

Nå nu måste jag nog avbryta mitt raljerande (eller hysteriska utbrott som det säkert skulle diagnostiserats som för något århundrade/årtionden sedan) innan det blir för långrandigt. Så jag avrundar med denna summering: ”Bra konst” för mig är inte automatiskt lika med ”realistisk”, ”naturtrogen” eller traditionellt ”kvinnlig konst”. För mig är innehållet långt viktigare än formen, precis som hos människor. Insidan viktigare än utsidan. För mig är verkligheten rätt tråkig, den ser jag varje dag. De inre händelserna och känslorna är långt mer spännande. Jag klottrar så mycket för jag är klottrig på insidan. Jag behöver inte måla eller rita enligt de gamla patriarkala konventionerna, för de är inte längre bara de som ser/värderar min konst. Nu är världen förhoppningsvis på väg att förändras och alla de personer som tidigare exkluderats, får nu vara med och tycka till och tänka själva. Min konst är för alla de som tidigare uteslutits, som jag själv på grund av att jag biologiskt är ”kvinna” och dessutom ”funktionsnedsatt”. Det finns nog lika många exkluderade defintioner som människor tror jag. Så därför kommer jag att fortsätta klottra på, eller inte. Kanske jag ändrar mig imorgon. För att jag själv vill, inte för att någon annan säger åt mig att jag ska göra det. Eller så slutar jag ”klottra” för att mitt inre inte längre är klottrigt, vad vet jag. Den som lever får se, som min mormor alltid sa.

Sandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.