Om Ridiculum!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Så nu är det utställning igen. Alltid lika nervöst men samtidigt otroligt roligt. Jag vet att min konst ibland behöver lite förklaring, om man vill förstå den som jag har tänkt (så klart behöver man ju inte det för alla har sin sanning och sin världsbild – alla lika okej som min).

Ridiculum! handlar om könsbilden och mycket av inspirationen till denna serie kommer från feministiska teorier, som Judith Butler (1990-tal) och Amelia Jones (2000-tal). Nå nu blev det djupt tänker du kanske, men jag ska förklara mig kortfattat. I utställningen vill jag visa hur könsrollerna bottnar i ett traditionellt arv, närmast tänker jag på kyrkans arv. Under medeltiden skapades äktenskapet inte enbart utgående från en kärlekshandling utan även som en ekonomisk handling. Ekonomin har alltid varit viktig att värna om så äktenskapets ”regler” började luta sig mot ekonomisk kontroll. Familjen hade en annan roll än idag, ett äktenskap förenade familjers tillgångar och status. Denna tradition växte sig in i samhället och vips var äktenskapet mer än ett kärleksband. Detta ser vi än idag effekter av. Det är nu då vi som samhälle vill bryta denna tradition som vi hamnar i situation där vi inte vet vad vi ska tycka eller agera. Hur vi än gör, gör vi fel. Kyrkan har till viss del tappat sin position som andlig ledare (många går ur kyrkan och vetenskapsreligionen ter sig starkare) men idealen håller sig kvar. Det är just detta utställningen handlar om. Om vi vet varifrån problemen egentligen kommer så är de lättare att hantera och agera utifrån. Eller hur? Denna utställning är för alla i ”kläm” – vilket är majoriteten av oss inom alla genuskategorier. Hoppas att du kommer tycka om min serie Ridiculum!

Som alltid, är det något du funderar över eller om du har idéer på saker, händelser eller fenomen du reagerar på ute i samhället eller hemma hör gärna av dig. Min konst bygger på det jag hör från samhället utan att ta ställning till rätt eller fel. Jag vill bara visa hur det är eller känns.

Sandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.