Men vad nu! Först vill du vara kvinna men sen inte Lucia!

Samhället skapar normer i ett försök att ordna i ett virrvarr av individer, likt kryddinsatsen i din kökslåda. Finns det ingen struktur hittar vi inget i lådan. Normer kan vara bra, och de kan vara mindre bra. Det viktigaste är att notera dem och reflektera över dem, vem signalerar dem och vad säger de? Är de trevliga ideal som inte skadar någon annan? Är det gamla uttjänta ideal som måste bytas mot något mer fungerande? Försvårar det för de för någon i din närhet? Gör de någon ledsen? Får de någon att känna sig nedtryckt?

Det finns även normer som hjälper oss att skapa ordning och se till att vi är snälla med varandra. Dessa är bra, eller hur? Dessa normer är även värda att tänka på.

I denna verklighetsillustration försöker jag beskriva hur problematiska normer kan vara. Normerna slår knut på sig själv, hur larvig den än ser ut att vara just i mitt valda exempel. En kortslutning – bzzzzt. Högtalarna tjuter i en samhällelig rundgång. Alla håller för öronen.

Vem säger vad som är normalt? Om jag är normal kan ju inte du vara det, för du är högst troligen ingen kopia av mig? O tvärt om. Så ja, det är okej att vara en man som visuellt ser ut som en kvinna att vilja vara stjärngosse i lussetåget! Så sluta se så sur ut Lucia! 🙂

God Jul till er alla därute!

Lucia

Sandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.