Depression

Den 24 oktober 1929 var startskottet på den stora depressionen som följde Wall-Street kraschen. Perioden innan faktum rådde hausse på marknaden, det var i aktier det skulle placeras! Mer, mer och ännu meeeer! Börsen steg som en raket och även om det tidvis var skakigt ignorerades de faror som lurade runt knuten. Det var fest, inget kunde gå fel! Nå va då, säger du säkert för dig själv, är detta nåt börstips eller? Det kan jag redan nu säga att det inte är, långt ifrån. Börstips låter jag andra ta hand om, även om det i min mening finns likheter med dagens ”hausse”. Det finns inga riktiga alternativ till aktieplacering just nu och bara det är något att dra öronen åt sig av. Nå nu ska jag sluta där och gå vidare… till det viktiga.

Dagens samhälle accelererar mot något som är långt allvarligare än någon börskrasch. Jag oroar mig för den moraliska kraschen som det pratas mindre om – knappt något alls (i alla fall inte rent ut). Världens mående analyseras främst efter den rådande världsordningen, marknaden. Analyser sker efter index och indikationer på köpbeteenden och så vidare. Det verkar som om de mänskliga värdena inte är i fokus, som under 1930-talet – igen. Det sunda förnuftet skriker att samhället är på väg rakt in i en moralisk/etisk depression – men den skyls bakom ridån av marknadsanalyser. Med bilden vill jag förmedla att världen faktiskt inte enbart styrs av marknadskrafterna, utan även av människans handlande utanför marknadssystemet. Människans syn på varandra. Alla varningslampor lyser, vi ser vad som händer – men nä, någon depression är vi inte på väg mot. Stäng gränser, skyll på de ”andra”, sociala system rasar, förakt och fingerpekande är vardagsmat. Men ekonomin går bra – det är bra grejor det! Bara ”de där andra” skulle elimineras så råder det ingen panik inte! Köp mer aktier (för det finns inget annat vettigt att investera i) och håll för ögonen och fortsätt se ned på varandra. För snart smäller det, som det gjorde 1929. Antingen går botten ur marknaden eller samhället. Eller troligen båda två, för att de hör ihop även om de är skilda ting. Låt dig inte luras.

Ja jag vet! Uppåt bara värre. Nu ska vi bränna av raketer och ha kul. Hålla för öronen, ögonen och hålla tyst. Börsen ser stabil ut, fortsätt se på varandra med isiga ögon!

1929 detalj tidning

Sandra

 

 

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.