Mens likt Vira Blåtira

Då mens är en kvinnoföreteelse har den i samhället fungerat som en symbol för kvinnligheten – o tro mig att mensen har använts som ett maktmedel. Genom historien har kvinnan kontrollerats på många olika sätt och mensen har flitigt använts som ett av dessa kontrollredskap. Regler kring hur en kvinna bör agera under mensen har funnits, och finns fortfarande, och verkar ändra skepnad med tiden. Hur kvinnan ska agera har fastställts av kyrka, samhälle och norm överlag. En ogift kvinnas frånvaro av mens var ju till exempel ett stort no-no bara under förra århundradet, samtidigt som en kvinnas mens efter hon gift sig även där var ett lika stort no-no – var är barnen!!! Det finns hur mycket som helst att skriva om i detta ämne, men det blir på tok för lång text.

Det naturligaste av allt har skruvats till att bli något hemligt som bör verka i skuggorna. Denna tradition sitter fortfarande i, starkare på vissa ställen, svagare på andra. Men jag hävdar för fulla muggar att den fortfarande finns. Hur kommer det sig annars att mensskyddsreklamen visar sitt fejkade Vira Blåtira läsk, istället för att bara visa det som det är – eller inte visa det alls. Den är för äcklig att visa säger många, men ändå är det något kvinnor  i fertil ålder har upp till 10-12 gånger per år (vissa ännu fler gånger om de är på hugget!). På Instagram uppstår en storm om ett tampongsnöre eller en mensfläck på ett lakan visas… det finns oändliga historier att dra om just detta högst naturliga och högst vanliga fenomen. Varför gör samhället denna så naturliga del av livet till något som känns onaturligt? Kvinnans fertilitet har genom alla tider kontrollerats – många gånger på männens villkor. Mensens smutskastning har försatt kvinnan i ett underläge jämte mannen. Så är det bara, så tycker i alla fall jag. Vad tycker du?

 

Tampongen liten

Sandra

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.