Murar

Det byggs murar i olika format just nu – fysiska, sociala och mentala. Det känns som om samhället är i moralisk och etisk regression. Vi är sakta men samtidigt fort, på väg mot något vi trodde var otänkbart för bara några år sedan. Murar ska nu skydda oss från människor i nöd. Murar ska skydda oss från Dem. Det är obehagligt att se lidandet i ögonen. Det är mycket lättare att se rädsla i en tv-serie eller i en film. Lidande har blivit en ingrediens som bara finns i en bra teater eller bok. Inte något vi ska bemöta i vardagen, den hör inte hemma här. Lidande är som häxan i Grimms värld, något som egentligen inte finns. Men nu står lidandet i dörren och reaktionerna på detta varierar stort. Några av dessa reaktioner är rädsla, avståndstagande, murar och stängsel. Vi skulle ju aldrig behöva vara med om detta igen lärde vi oss i efterkrigsskolans utbildningsprogram och samhället värmde oss i en mysig fluffig filt av fred och säkerhet. Tyvärr blev det inte som vi tänkt, nu behöver vi ta fram vår medmänsklighet och våga se lidandet i ögonen. Det är vår mänskliga skyldighet. Nästa gång kanske det är vi som som behöver en trygg hamn.

Riv murarna innan de byggts igen. Vi vet vart vi är på väg – och vart det leder.

Sandra

 

 

Berlinmuren stor

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.