Individualism

Individualism betyder kortfattat att samhället består av en sammanslutning av individer. Tillsammans formar individerna samhället genom sina unika handlingar. I tidningar och i annan media möts jag ständigt av ett snurr av individualistiskt tänk – det är ju det som uppenbarligen är i tiden just nu. Det är jaget som står i centrum. Det är på modet att vända sig inåt. Det finns otaliga exempel på denna trend. Jag tar upp några som poppar upp i mitt huvud (finns så många att jag inte tänker lägga ned tid på att rangordna dem på något vis). Hemmet och dess inredning är ett exempel, där hemmet ska anpassas efter individen – helst inte tvärt om! Bygg nytt så får du det som DU vill ha det. Yogatrenden med sitt totala fokus på det inre, meditera mera!  Lås ute de andra, det störande elementen. Det är DU och ditt inre som är på dejt. Det gäller att genom självdisciplin prestera och fokusera – på dig och dina mål. Det är individen som ska lyckas – i jobb, med dieten, med stilen, med utbildningen, med ekonomin och med kärleken. Annars har individen inte lyckats, inte räckt till. Det är denna centrering jag med mina hipsters vill belysa (inget ont om er hipsters, jag älskar er). Allt ska vara unikt och speciellt – som hipstergardet.

Nu kommer vi till knorren. Hur ska vi med denna trend lyckas tänka på andra? Hur ska vi med hedern i behåll sätta andra före oss själva? Vi behöver lite mindre individualism just nu. Inte för att den är dålig, utan för att det bara är lite för mycket av den. Lagom är bäst. Släpp in lite yttre också. Europa behöver lite mindre individualism just nu, också du. Slappna av och se den stora bilden. Att hjälpa andra kan vara att hjälpa dig själv. På riktigt.

Jag vet som vanligt inte vad som är bäst, att se bara utåt är inte heller en bra väg. Jag eftersträvar åter bara en medvetenhet av en extrem bild av ett ideal som kanske inte alltid är bra. Jag hoppas att viljan till talko, till lite mer äkta omsorg om varandra och mer tålamod åter blir på modet.

Tänk Själv, Ålandstidningen, 2016
Tänk Själv, Ålandstidningen, 2016

Sandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.