Överkonsumtion

Det är mycket som överkonsumeras just nu – så väl känslor som produkter. Några produkter som får exemplifieras är mediciner och desinficeringsmedel, några känslor är rädsla och misstänksamhet. Vi lämnar känslorna lite vid sidan denna gång och riktar in oss på mediciner.

Det är härligt att ligga på topp och bara luta sig tillbaka och ha det gott, eller hur? Vem orkar bry sig om morgondagen när det går att ha det angenämt idag? Detta synsätt dyker upp här och där och lite överallt. Det är den där ”jag, jag och jag”-känslan som spökar igen. Vem vill vara sjuk när det går att vara frisk?

Penicillinet kom för 75 år och har sedan den kunde massproduceras varit en banbrytande medicin som räddat livet på många människor och djur. En (idag sett) enkel infektion kunde innan 1940-talet få förödande konsekvenser. Nu har en överkonsumtion av denna mirakelkur försatt oss i en prekär situation då dess effekter nu börjar mattas av, mattas av rejält. Bacillusker är nämligen rätt smarta även om de saknar hjärna – smartare än oss verkar det som. De förändrar sig och anpassar sig i rasande fart i och med att de är ett par si så där miljonermiljarder stycken. Penicillinet har de börjat ge oss fingret. ”-Såååååå 1960!” utbrister de och attackerar oss med full styrka.

Vi har med vår egen överkonsumtion försatt oss i denna situation. Marknaden har drivit på och konsumenterna sitter där som gapande fågelungar och vill ha mer. Går man från ett läkarbesök utan ett recept känns det som man inte fått någon hjälp – medicin tack! Jag är själv är en av dem som blev attackerade av dessa superbacillusker och höll på att vandra över regnbågsbron för några år sedan – så jag har lite inre aggression över denna situation. Överkonsumtion kommer vara en av de kännetecken som i framtiden beskriver vårt samhälle (om det nu blir så mycket framtid flikar pessimist-undergångs-jag in). Med verklighetsillustrationen vill jag belysa de problem överkonsumtion och hybris kan ställa till med. Varför är vi människor så självdestruktiva och ego (här med fingret mot läkemedelsindustrin och dess vänner)? Dags att tänka lite på den där konsumtionen överlag tycker jag. Nå som vanligt, alla har sina egna tankar och idéer. Detta är bara en av mina – en tanke utan läkarutbildning. 🙂

sjukvard fixad liten

Sandra

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.