Säg upp dig!

Det verkar som det finns otroligt mycket missnöje på arbetsmarknaden just nu. Kontakten mellan chefer och medarbetare verkar kärva. Missnöjet manifesterar sig främst genom skuldbeläggning – DU presterar inte tillräckligt mycket. DU kan vara en chef eller längst ned i näringskedjan. Resultatet av detta missnöje blir en dålig prestation, output, och företaget blir lidande. Jag hoppas att aktieägare snart får upp ögonen för detta problem och ställer lite krav, inte bara fack- och intresseförningar. Det tar inte många minuter av surfande på forum och nyhetssajter innan man möts av irritation över arbetssituationer och hur man ska tackla dem.

Stress har blivit ett rejält problem som verkar nonchaleras, ja nu håller du säkert inte med mig. Det finns ju subventioneringar av träningskort, kurser i gulligull-teambuilding och bla bla… Detta är enligt mig bara ett symtom på ett underliggande problem. Ett dålig plåster som inte hålls på plats hela dagen. Ett dyrt plåster dessutom. Träningskort och ditten och datten kommer inte att lösa problemet för det är mer komplext än så. Stressen kommer av en dålig organisationshantering. Det är faktiskt chefer som får betalt att ta sig an ett ledarskap som slutligen ansvarar för arbetsplatsens hållbarhet – även om ansvaret fiffigt nog plåstras över av olika hälsoprogram och kursgulligheter – och slutligen projiceras ansvaret på medarbetaren.

Det verkar saknas utbildning om organisationsteori och praktik. Det är inte arbetstagarnas fel att det brister, för de har inte befogenheter att göra något åt situationen. Nå chefen har oftast en chef över sig och så vidare… det är här skon klämmer. Ansvaret blir en het potatis som delegeras hit och dit. Tillslut vet ingen längre vem som ska ansvara, det enda självklara är att NÅGON ANNAN har gjort fel – missnöjet är fött.

Nå jag vill ju inte uppröra någon chef här, det är inte det som är min mening. Jag vill bara belysa att problemet med ett hållbart arbetsklimat verkar saknas på många ställen när man ser alla artiklar, insändare och tips på hur man ska överleva dagen på jobbet. Lika många artiklar hittar jag om hur man ska motivera slutkörda medarbetare. Min underbara källa till inspiration, Familjeliv.se och Chef.se, har oändliga trådar av missnöje… för den som är intresserad av att se verkligheten i vitögat då. Alla vill säga upp alla. Medarbetarna vill säga upp cheferna och cheferna vill säga upp personalen. No good!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.