Hysteri

Kvinnor har sedan urminnes tider, ja redan sedan egypternas tid, ansetts kunna lida av en hemsk åkomma – Hysterin eller den ”hysteriska attacken”. Symtomen ansågs se medicinska ut men var kopplade till psykologiska sjukdomar (psykosomatiska sjukdomar exempelvis). Genom historien har olika botemedel mot dessa anfall använts: oljor att gnida in i snippan, seanser, hypnoser, ångning och andra härligheter. Alla mediciner har haft en enastående verkningskraft, jag lovar… nä.

Nu har visserligen läkarna övergett diagnosen Hysteri och ersatt den men en armada andra diagnoser. Jag vill inte ge mig in en debatt om dessa, för jag saknar kunskap om dem. Men, ibland slås jag av likheterna av diagnostiseringen av Hysterin och behandlingen av nutida sjukdomstillstånd hos kvinnor. Kanske traditionen med Hysteri ändå hänger kvar på något vis? När vi inte riktigt vet vad som händer i kvinnokroppen verkar det fort kopplas samman med psykosomatiska problem (alltså psykologiska) eller den underbara hormonella obalansen. Kanske Hysterin visst finns kvar, bara det att den har bytt skrud?

Sandra

Hormoner redigerad stor
Skriv en bildtext

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.